Blog

De Zoektocht

Ik ben door mijn deelname aan TEDx Roermond op zoek gegaan naar de essentie van mijn werk. Ik ben veel gaan nadenken, lezen, bespreken met collega’s. Die zoektocht heeft me erg goed gedaan. Resultaat is niet alleen een TED talk, maar meer nog een nieuwe kijk op mijn werk. Daardoor kan ik beter functioneren en kan ik mijn werk ook beter verkopen. Ik weet nu wat de volgende stap moet worden: ik wil in anderhalf jaar tijd in beeld komen als keynote speaker voor grote groepen uit bedrijven en bv samenwerkingsverbanden van ondernemers.

Dat betekent dat ik door ga met mijn zoektocht. Eerste resultaten: een nieuwe website is in de maak (dank aan Mike), ik heb gesprekken met veel collega’s, ik heb een heel goede coach gevonden (dank aan Math), er is een fotoreportage gemaakt (dank aan Ester) en ik ben mijn verhalen aan het ordenen. En ook heel praktische zaken als een andere auto (inmiddels geregeld) en beschikbaar maken van info plus foto moeten worden geregeld.

Hiermee ben ik nog niet klaar. Ik zoek verder naar wat ik wil bijdagen. Wat wil ik mensen meegeven? Hoe hou ik vast aan mijn eigen stijl? Ik wil daarnaast schrijven. Hoe doe ik dat goed? Wat er verder nog moet gebeuren is werven, marketing dus, meters gaan maken, en, en, en…. Eén ding is duidelijk: ik heb geen ‘Plan’ maar ik ben wel veel ‘Van Plan’.

Kortom: ik zit midden in mijn zoektocht om mijzelf te verbeteren in mijn ambacht.

Vraag aan ons allen: stel dat een ieder van ons een eigen ‘zoektocht’ formuleert, waar je geruime tijd (bv een jaar) mee aan de slag wil. Als een ’timeline’ die alsmaar doorloopt. We kunnen elkaar hier over ontwikkelingen informeren. Of elkaar vragen stellen. Om hulp vragen. Groepjes vormen die samen verder kijkt. Maar elkaar ook stimuleren om de grenzen te verleggen. Of gewoon om door te gaan.

Binnen Festina Lente (de ontbijtclub) loopt dit thema een heel jaar mee naast het normale programma. We weten nog niet hoe we dit vorm gaan geven, maar de meeste zijn wel van start gegaan.

Die ‘Zoektocht” mag overal over gaan. Waarschijnlijk altijd persoonlijk; vaak ook zakelijk. Iedereen heeft wel onderwerpen in zijn hoofd waarvan je denkt dat je dat ooit gaat doen als je heel veel tijd hebt…. Daar zitten vaak de beste onderwerpen al zomaar tussen. Belangrijk is wellicht dat het lekker ambitieus mag zijn. Iets zoeken waar je ècht moeite voor moet gaan doen. Het liefst met heel veel verschillende facetten.

Dan begint de Zoektocht. Splits je wens uit in zo veel mogelijk grote praktische onderdelen. Deel die onderdelen weer op in stappen die je “hapklaar” maakt. In activiteiten die je ook daadwerkelijk uit kunt voeren. Bedenk dat de wereld open ligt. Informatie komt uit boeken, internet, collega’s, vrienden, netwerk; noem maar op. Verdeel je zoektocht over een periode en begin met de eerste stappen te zetten. Vergeet niet van het resultaat te genieten.

Indien je tips, steun of hulp wil; ik ben graag beschikbaar.

Takkenwerk

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment