Blog

Doelloos is zinloos

Ik wil bereiken dat iedere presentatie begint met een duidelijke doelstelling.

Kort geleden zat ik bij een presentatie, omdat het inspirerend zou worden. Nu krijg ik bij ‘inspiratie’ al nekharen die gaan vechten om een staanplaats maar ik wilde de spreker graag het voordeel van de twijfel geven. Dat voornemen ging 10 seconde voordat het begon al aan diggelen. De spreker gaf 3 ferme tikken op zijn microfoon: Test. Test. Test. Dan weet je a) Spreker zonder ervaring, b) Geen kennis en liefde voor een microfoon c) Het eerste dat deze spreker het publiek biedt is schrik en een zeer onaangenaam geluid.

Toch ben ik blijven zitten. Ik heb mijn best gedaan goed naar de spreker te luisteren, maar dat hield ik slechts tot de 9e minuut vol. Toen pas begreep ik wat de spreker eigenlijk wilde: Reclame maken. Als hij me dat in de uitnodiging had verteld zou ik zeker andere dingen hebben gedaan.

Waarom vertelt een spreker niet wat hij wil bereiken? Gewoon aan het begin van zijn verhaal. Dan hoef ik niet naar de bedoeling te zoeken en zit ik bij het luisteren direct op het juiste spoor.

Een presentatie komt voor in vele vormen. Van een spreekbeurt in de klas tot een spreker met 600 mensen in de zaal. Maar ook het toelichten van een agendapunt kan een presentatie zijn. Of een tender in de bouw. Opvallend is dat de spreker altijd een doel voor ogen heeft. Hij wil ons overtuigen, zodat we achter zijn verhaal gaan staan. Of hij wil onze kennis verhogen. Of een opdracht binnen slepen. Waarom vertelt de spreker dan niet welk doel hij heeft?

Bij het maken van een presentatie vraag ik mij af wat het verschil moet worden tussen de situatie vóór mijn presentatie en direct daarna. Want dát bepaalt immers ook wat er ín de presentatie moet gebeuren. Dat doel maakt dan de juiste vragen zichtbaar: Wat moet de inhoud zijn? Heb ik alle argumenten verzameld? Klopt daarna mijn afweging, zodat mijn keuze wordt ondersteund? Wat is de logische volgorde? Zodra dit compleet is ga ik naar de vorm kijken. Hoeveel tijd heb ik of wil ik gebruiken? Wat is het niveau van de toehoorders? Hoe ondersteun ik mijn verhaal met voorbeelden? En zeer belangrijk: hoe weet ik of mijn doel bereikt is? Ik zou in de afsluiting een samenvatting kunnen vragen of ik kan een quiz over mijn toehoorders uitstorten, om te horen of mijn boodschap is aangekomen.

Het is prettig als een doelstelling SMART geformuleerd is. (Komt dit uit mijn pen??) Dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een goede doelstelling helpt de spreker bij het voorbereiden en geeft de toehoorder de aangename duidelijkheid bij het luisteren. En niet onbelangrijk; het geeft de mogelijkheid om na te gaan of de boodschap is overgekomen en of dus de doelstelling is bereikt.

Heb ik mijn doel in deze column bereikt? Heb ik je kunnen overtuigen dat een duidelijke doelstelling jou en je toehoorders zal helpen?

Takkenwerk

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment